Materialen

In de therapie en coaching, en indien gewenst ook in de PGB begeleiding, wordt gewerkt met diverse tekentechnieken, schilderen en klei. Het gaat om het doen, de beleving en het proces. Opdrachten en werkwijzen zijn voor iedereen toegankelijk.

In de therapie is de keuze voor een materiaal en techniek gebaseerd op wat er past bij de persoon, de kwaliteiten die behulpzaam zijn in het therapie- of begeleidingsproces en in het materiaal en de techniek besloten liggen. Niet altijd maar wel vaak wordt er gewerkt aan een serie of reeks. Daartegenover staat dat een enkele lijn al heel veel teweeg kan brengen.
Met groepen op locatie kan de materiaal- en techniekkeuze afhankelijk zijn van de groepsgrootte en de beschikbare tijd,  ruimte en voorzieningen.
Het vrij werken is vaak met pastelkrijt. Er is een stilleven of voorwerp uit de natuur wat houvast kan bieden maar het hoeft zeker geen kopie te worden. Een kopie maken van een bestaand kunstwerk kan ook prettig werken zijn. Het gaat om je eigen stijl en toon vinden, ontspanning en jezelf 'opladen' door kunstzinnig bezig te zijn.

Een heel bijzondere boetseerreeks is "opstaan". 
Een schilderreeks die tot de verbeelding spreekt is de "dag en nacht".
In pastel en houtskool of potlood het "zelfportret" en "van zaad tot bloem" en natuurlijk zijn er allerlei grote verhalen met verschillende thema's uit de wereldliteratuur die verwerkt kunnen worden in een reeks beelden.

De foto's die hier te zien zijn geven een impressie. Het zijn voorbeelden en onderdeel van een therapeutische reeks.
De tekening bovenaan deze bladzijde is een waarnemingsoefening en past in de 'mindfullness' filosofie.